Dezynfekcja czyli odkażanie jest to postepowanie mające doprowadzić do zniszczenia drobnoustrojów oraz ich form przetrwalnikowych na przedmiotach i powierzchniach użytkowych. Postępowanie odkażające skórę, błony śluzowe i rany nazywane jest antyseptyką. Higieniczne utrzymanie czystości nazywane też sanityzajcą to proces eliminacji możliwie największej liczby mikroorganizmów z przedmiotów codziennego użytku oraz powierzchni otaczających nas na co dzień.

Wiadomości

Polagra - Tech 2014

1415800553

Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych POLAGRA-TECH, największe wydarzenie o tematyce technologii spożywczych w 2014 roku, zgromadziło niemal 300 firm prezentujących maszyny, urządzenia, nowoczesne rozwiązania technologiczne dla branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej, mleczarskiej, spożywczej oraz dodatki do żywności.  

 

 

Wystawę targów POLAGRA-TECH uzupełniały produkty i prezentacje stoisk zorganizowane w ramach odbywających się w tym samym czasie targów Polagra-Food, Polagra Gastro, Smaki Regionów, Taropak oraz Invest-Hotel. Łącznie w dniach od 27 września do 2 października wystawiło się ponad 1 300 firm z 45 krajów świata, które zajęły powierzchnię wszystkich pawilonów Międzynarodowych Targów Poznańskich.

 

Targi dla profesjonalistów 

 

Do uzyskania oczekiwanych, wyśmienitych rezultatów targów POLAGRA-TECH potrzebne było wiele środków. Najważniejszym i kluczowym było doskonałe przygotowanie przez wystawców znakomitych ekspozycji. Przedsiębiorstwa polskie i zagraniczne tworząc strategie marketingowe i realizując plany promocyjne oraz sprzedażowe, dostrzegają jak pomocnym narzędziem docierania do klientów są targi. Z edycji na edycję wystawcy i uczestnicy targów coraz aktywniej angażują się w proces przygotowania, współtworzenia wydarzenia. Finalnie widoczne to było w sposobie prezentacji produktów, atrakcyjności wystawy. Międzynarodowe Targi Poznańskie od lat cenią sobie dobrą współpracę z wystawcami, dokładają starań, aby w pełni zrozumieć potrzeby przedsiębiorców. Skuteczna i długofalowa promocja wydarzenia w mediach oraz ekspercka praca z partnerami branżowymi zaowocowały znakomicie przygotowanym i zrealizowanym wydarzeniem targowym. 

 

Działania te, wsparte czynną komunikacją z tysiącami profesjonalistów, którzy zostali zaproszeni na targi, sprawiły, że przez pięć targowych dni hale wystawiennicze odwiedziło ponad 65 tysięcy zwiedzających, aby przyjrzeć się kompleksowej ofercie polskiego przemysłu spożywczo-gastronomicznego. Jak wynika ze wstępnych danych statystycznych na targach POLAGRA-TECH odnotowany został znaczący wzrost liczby zagranicznych zwiedzających.  W gronie wizutujących gościliśmy 180 grup z takich krajów jak Rosja, Białoruś, Litwa, Ukraina, Węgry, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Algieria, Kanada. Na specjalne zaproszenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi targi POLAGRA odwiedzili również przedsiębiorcy z Mołdawii, Węgier i Kenii.

 

Targi POLAGRA-TECH przyciągnęły tłumy profesjonalnych zwiedzających zainteresowanych poznaniem nowości na rynku spożywczym oraz podjęciem współpracy z nowymi dostawcami. To właśnie dla nich wystawcy bloku targów POLAGRA zaprezentowali ponad 450 nowości rynkowych, z których wiele miało swoją premierę w Poznaniu. Promocja tych produktów na łamach mediów została doceniona przez wystawców, którzy zauważyli zdecydowanie większą świadomość i zakres posiadanych informacji na ich temat wśród zwiedzających. 

 

Międzynarodowe Targi Poznańskie skoncentrowały się na tym, aby program wydarzeń i tematyka prezentacji oraz szkoleń dostarczyły branży technologii spożywczych fachowego wsparcia w znalezieniu rozwiązań biznesowych, handlowych i marketingowych. Ich zadaniem było pomóc wymyślać nowe, atrakcyjne koncepcje biznesu i jego rozwoju.

 

Nie zabrakło również specjalistycznych seminariów, których tematyka dotyczyła zmian w przepisach prawa ekologicznego (został przygotowany m.in. punkt konsultacyjny ds. legalnego użytkowania urządzeń chłodniczych) oraz zakresu optymalizacji zarządzaniem finansami przedsiębiorstwa. Niezwykle inspirującą dla branży technologii spożywczych była konferencja pt: Innowacyjne linie produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego o właściwościach prozdrowotnych – oferta dla przemysłu.  Dwudniowe wydarzenie było podsumowaniem projektu „BIOŻYWNOŚĆ – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego”, którego celem było opracowanie technologii wytwarzania produktów (surowców i przetworów) spożywczych pochodzenia zwierzęcego o optymalnej wartości odżywczej i prozdrowotnej. 

 

Codziennie na przestrzeni FORUM Piekarskiego podziwiać można było zdolności piekarzy, którzy prezentowali najnowsze, najbardziej aktualne trendy wypieku pieczywa i technologię produkcji różnych rodzajów chleba. Tutaj podziwiać było można nowatorskie techniki zdobnictwa i wypieku pieczywa okazjonalnego.  Imponująco przedstawiało się również FORUM Cukiernicze. Mistrzowie cukiernictwa przedstawiali niezwykłe sposoby dekorowania wypieków stylem angielskim, a także pokazy w oparciu o karmel lub czekoladę. Swój kunszt pokazali m.in. indywidualni reprezentanci Polski w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników.   

 

Ogromnym zainteresowaniem wśród zwiedzających cieszyły się ekspozycje specjalne. Strefa „SKLEPY – aranżacje, wyposażenie, zarządzanie”, w której specjaliści z branży podpowiadali najskuteczniejsze rozwiązania wspierające m.in. ekspozycję produktów, odpowiednie opracowanie biznes planu, czy też zarządzanie punktem handlowym. W strefie „Niszy, Innowacji i Tradycji” z kolei skupiono się na prezentacji kompletnie nowych propozycji dla piekarni i cukierni. Publiczność z zainteresowaniem wzięła udział w pokazach, degustacjach i rozmowach na tema żywności ekologicznej, biopiekarstwa i trendów w tworzeniu zdrowych deserów.

 

Rekordową frekwencję zdobyło szkolenie z nowych przepisów znakowania produktów opakowanych współorganizowanych z Polską Federacją Producentów Żywności. Wydarzenie przyciągnęło ponad 80 przedsiębiorców, którzy wzięli udział w bezpłatnym seminarium. Pełna sala uczestników, ciekawe dyskusje w trakcie i wiele pozytywnych komentarzy po seminarium uplasowało to wydarzenie w czołówce najpopularniejszych na całej Polagrze.

 

Równie ogromnym zainteresowaniem cieszyły się szkolenia dr Marka Borowińskiego z marketingu, na których już w niedzielę rano organizatorzy odnotowali pełną frekwencję i tak było przy każdym kolejnym temacie szkolenia przez dwa dni. Tematy wykładów odpowiadały potrzebom marketingowym i biznesowym współczesnych piekarni, cukierni i lodziarni, a traktowały o tym jak zwiększyć sprzedaż w takich punktach, na czym polega psychologia sprzedaży zdrowego pieczywa, jaki wpływ na zachowania zakupowe klientów ma aranżacja wnętrza. 

 

Tu przybywają rzemieślnicy z całego świata

 

Podczas tegorocznych Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych POLAGRA-TECH, Poznań był gospodarzem Kongresu Światowej Unii Piekarzy i Cukierników (UIBC), pierwszego w historii kongresu połączonych organizacji – Światowej Unii Piekarzy z Międzynarodowym Związkiem Cukierników. Multinarodowe spotkanie rzemieślników piekarstwa i cukiernictwa przepełnione było wymianą doświadczeń i dzieleniem się wiedzą oraz sprawdzonymi rozwiązaniami na danych rynkach. Podczas konferencji prasowej zorganizowanej na zakończenie kongresu Prezes Peter Becker przedstawił na jakich tematach skupiły się poszczególne komisje. Dyskutowano przede wszystkich o sprawach związanych z zapewnieniem następstwa w zawodzie i sposobach propagowania zawodów piekarza i cukiernika wśród młodzieży, o tym jak zwiększyć konsumpcję pieczywa oraz na temat jakości wypieków.  Synergia dwóch pokrewnych środowisk zawodowych stworzyła nowe możliwości  do tego, aby wzmocnić branżę, poprzez: wymianę doświadczeń z rynków na całym świecie, czy możliwość przyswojenia dobrych praktyk profesjonalistów z zagranicy.  

 

Również podczas konferencji prasowej Prezes Peter Becker odniósł się do organizacji pierwszego, historycznego kongresu Światowej Unii Piekarzy i Cukierników, którą ocenił jako wzorowy przykład dopracowania merytorycznego i logistycznego spotkania branżowego. Na ręce Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich – Andrzeja Byrta oraz Prezesa Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP – Stanisława Butki złożył wyrazy uznania i szereg komplementów za doskonały sposób przyjęcia członków UIBC oraz za znakomite targi POLAGRA, które odbywały się równolegle z kongresem.

 

Spotkajmy się ponownie!

 

Kolejne spotkanie branży piekarskiej i cukierniczej odbędzie się 10-13 października 2015 roku 

w Lublinie podczas V edycji Targów Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego BAKEPOL. Wcześniej, 

tj. 21-24 września 2015 roku, zapraszamy do udziału w targach POLAGRA-TECH, w skład których wejdą Salon Technologii Mięsnych i Rybnych oraz Salon Technologii Spożywczych.

Na kolejną odsłonę targów POLAGRA-TECH w zestawieniu Salonu Technologii Piekarskich 

i Cukierniczych z Salonem Technologii Spożywczych zapraszamy jesienią 2016 roku do Poznania!

Do zobaczenia w Lublinie, do zobaczenia w Poznaniu!


WSTECZ
Facebook